Koiranäyttelyt

 

Näyttelyluokat: 
Pentuluokka (epävirallinen)yli 7 kk - alle 9 kk
Pikkupentuluokka (vain erikoisnäyttelyissä)yli 5 kk - alle 7 kk
JUN eli junioriluokkayli 9 kk - alle 18 kk
NUO - nuortenluokkayli 15 kk - alle 24 kk
AVO - avoinluokkayli 15 kk - ei yläikärajaa
KÄY - käyttöluokka (vaatimuksena NOU 1)yli 15 kk - ei yläikärajaa
VAL - valioluokka (vaatimuksena MVA arvo)yli 15 kk - ei yläikärajaa
VET - veteraaniluokka8 v - ei yläikärajaa
KASV - kasvattajaluokka (saman kasvattajan 4 kasvattia, vähintään kahdesta eri yhdistelmästä)

JÄLK - jälkeläisluokka (saman uroksen tai nartun 4 jälkeläistä, vähintään kahdesta eri yhdistelmästä. Uros tai narttu osallistuu ryhmään mutta sen ei ole pakko osallistua muuten näyttelyyn. Vain erikoisnäyttelyissä.)

Kuva Satu Peräkylä

NÄYTTELYN KULKU

Muutoksia näyttelysääntöihin 1.1.2022 alkaen:
FI JMVA ja FI VMVA

Juniori- ja veteraanisertifikaatit jaetaan juniori- ja veteraaniluokassa luokkansa voittaneelle ERIn ja SAn saaneelle urokselle ja nartulle, joka ei vielä ole Suomen juniori- tai veteraanivalio. Juniori- ja veteraanisertifikaateissa ei ole varasertifikaatteja. Jos luokassa ensimmäinen ERIn ja SAn saanut on jo juniori- tai veteraanivalio, siirtyy sertifkaatti seuraavalle siihen oikeutetulle SAn saaneelle koiralle.

Suomen Juniori- ja veteraanivalion arvoihin vaaditaan 3 juniori- tai veteraanisertifikaattia kolmelta eri tuomarilta. Näihin valionarvoihin ei vaadita käyttötulosta, eikä pelkän juniori- tai veteraanivalion arvo oikeuta kilpailemaan valioluokassa.

FI MVA

Alle kaksi vuotias koira voi ottaa vastaan vain 2 FI MVA:han oikeuttavaa sertifikaattia (vaikka olisivat samalta tuomarilta), kolmas muotovalionarvoon okeuttava sertifikaatti on saatava yli 2 vuotiaana.

Tuomari arvostelee koiran näyttelyn ensimmäisessä osassa ja antaa laatuarvostelun, jossa verrataan koiraa kyseisen rodun rotumääritelmään ja arvioidaan sen ansioita ja puutteita. Laatuarvostelu annetaan kirjallisena ja sen perusteella kehäsihteeri nostaa lapun. Lapun väri kertoo koiran palkinnon.

ERI - punainen = tarkoittaa että koira on rotunsa erinomainen edustaja.
EH - sininen = rotunsa erittäin hyvä edustaja
H - keltainen = rotunsa hyvä edustaja
T - vihreä = rotunsa tyydyttävä edustaja
HYL - harmaa  = hylätty
EVA - ruskea = koiraa ei voida kaikilta osin arvostella esim. koira ontuu..

Tämän jälkeen kaikki luokassaan ERI:n (punainen) ja EH:n (sininen) saaneet jatkavat kilpailuluokkaan. Jos ERI:n saaneita on luokassa neljä tai enemmän, EH:n saaneet eivät jatka kilpailuluokkaan. Jokaisessa luokassa tuomari sijoittaa neljä parasta koiraa ja antaa SA:n (vaaleanpunainen) kaikille sertifikaatinarvoiseksi katsomilleen ERI:n saaneille koirille.

punainen = luokkansa voittaja
sininen = luokkansa 2.
keltainen = 3.
vihreä = 4.

SA:n(vaaleanpunainen) saaneet luokassaan 4.n parhaan joukkoon sijoittuneet urokset jatkavat vielä PU eli paras uros kilpailuun ja nartut PN eli paras narttu kilpailuun. Näissä luokissa parhaalle sertifikaattiin oikeutetulle urokselle ja nartulle jaetaan SERT eli sertifikaatti (sinivalkoinen ruusuke). Seuraavaksi parhaalle sertifikaattiin oikeutetulle urokselle ja nartulle jaetaan vara-sertifikaatti (vaaleansininen ruusuke).

Kansainvälisissä näyttelyissä tuomari voi jakaa lisäksi CACIBit (kansainvälinen sertifikaatti, valkoinen ruusuke) ja vara-CACIBit (oranssi ruusuke) parhaalle siihen oikeutetulle urokselle ja nartulle (ei JUN, eikä VET-luokan koirille).

NORD näyttelyissä jaetaan PU 1 ja PN 1 sijoittuneille koirille NORD-sertit (musta-kulta ruusuke) ja PU 2 jaPN 2 sijoittuneille koirille NORD-varasertit (valko-hopea ruusuke).

Junioriluokissa jaetaan juniori-sertifikaatti (vaaleankeltainen ruusuke) parhaalle ERIn ja SAn saaneelle juniorisertifikaattiin oikeutetulle (ei FI JMVA:lle) urokselle ja nartulle.

Veteraaniluokissa jaetaan veteraani-sertifikaatti (vaaleanvihreä ruusuke) parhaalle ERIn ja SAn saaneelle veteraanisertifikaattiin oikeutetulle (ei FI VMVA:lle) urokselle ja nartulle.

 

PU ja PN jatkavat rotunsa parhaan valintaan, jolloin toisesta tulee ROP (rotunsa paras, punakeltainen ruusuke) ja toisesta VSP (vastakkaisen sukupuolen paras, valko-vihreä ruusuke). Näistä ROP jatkaa ryhmän nro.8 ryhmäkilpailuun, jossa sijoitetaan 4 parasta. Ryhmän voittaja eli RYP 1, jatkaa näyttelyn kauneimman valintaan eli BEST IN SHOW kilpailuun, jossa sijoitetaan neljä parasta ja voittaja on BIS 1.

Myös pentuluokassa ja veteraaniluokassa valitaan ROP- ja VSP-pentu sekä ROP- ja VSP-veteraani. Luokkansa voittaneen pennun täytyy saada KP (lila ruusuke) päästäkseen Rop-pentu kilpailuun. Luokkansa voittaneen veteraanin täytyy olla ERIn ja SAn arvoinen, että siitä voi tulla ROP-veteraani. Kasvattajaluokan voittajan täytyy saada KP, että se voi olla ROP-kasvattajaryhmä. Samoin vain erikoisnäyttelyissä arvosteltavan jälkeläisryhmän tulee saada KP ollakseen ROP-jälkeläisryhmä.
Rop-pennuille on BIS kilpailu vain erikoisnäyttelyissä. Rop-veteraani ja Rop-kasvattajaryhmä kilpailevat BIS- Veteraanista ja BIS-Kasvattajaryhmästä.

Noutajarotuisesta koirasta tulee Suomen muotovalio (FIN MVA) kun se on saanut vähintään kolme sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta. Viimeinen sertifikaatti tulee saada koiran täytettyä 2 vuotta, eli AVO, KÄY tai VET –luokasta. Lisäksi noutajilta vaaditaan hyväksytysti suoritettu noutajien taipumuskoe eli NOU 1.

Kansaivälisen muotovalionarvoon (C.I.B) noutajilta vaaditaan 2 CACIBia kahdelta eri tuomarilta, ja CACIBien välissä täytyy olla vähintään 1 vuosi ja 1 päivä. Lisäksi vaaditaan NOU 1.

Kansainvälisen näyttelymuotovalion arvoon (C.I.E) vaaditaan neljä CACIBia vähintään kolmesta eri maasta, vähintään kolmelta eri tuomarilta. CACIBien välissä täytyy olla vähintään 1 vuosi ja 1 päivä. NOU 1 tulosta ei vaadita C.I.E arvoon.

Uusi Pohjoismaiden muotovalion arvo (NORDIC MVA) korvaa aiemman Pohjoismaiden muotovalion arvon (POHJ MVA), jonka saamiseksi koiran tuli saada kolme kansallista muotovalion arvoa Pohjoismaista.

Saadakseen NORDIC MVA -arvon koiran tulee olla kansallinen valio siinä maassa, jossa koira on rekisteröity ja koiran tulee olla saanut kolme NORD-sertiä kolmesta eri Pohjoismaasta, kolmelta eri tuomarilta. Vähintään yksi NORD-serteistä on saatava koiran täytettyä 24 kuukautta.

Vuoden 2009 alusta suomessa alettiin käyttämään FCI.n suositusten mukaisia maatunnuksia valionarvojen edessä. Esim. entinen FIN lyhennetään FI, RUS = RU, EST = EE, KANS MVA = C.I.B jne...

säännöt löytyvä osoitteesta www.kennelliitto.fi