Noutajien taipumus ja metsästyskoe


NOU -Noutajien Taipumuskoe

 

Noutajien taipumuskokeessa eli taippareissa mitataan koiran riista- ja noutajataipumuksia. Kyseessä ei ole varsinainen koe, vaan lähinnä luonnetesti, joka joko hyväksytään (NOU 1) tai hylätään (NOU 0). Kokeeseen voivat osallistua Suomessa rekisteröidyt yli 9 kk:n ikäiset noutajat.

Kokeessa arvostellaan koiran sosiaalinen käyttäytyminen, uimahalu, noutohalu, hakuinto, nouto-ote, palauttaminen, reagointi laukaukseen, jäljestäminen sekä yhteistyö ohjaajan kanssa.

Miksi kannattaa suorittaa taipparit ? Ensinnäkin taipparit vaaditaan noutajien metsästyskokeeseen (NOME) osallistumiseen, muotovalion arvoon ja on merkittävä kriteeri koiran jalostusarvoa määriteltäessä. Lisäksi metsästystreenit ovat monen koiran viikon kohokohta, siellä ne saavat toteuttaa itseään. Harjoituksissa on kivaa ja koirat todella nauttivat treeneistä!

Vaikka taipparit ovat noutajien luonnetesti, on niihin syytä harjoitella. Siksi yhdistys järjestää keväällä alueittain taipparikursseja, joissa kerrotaan tarkemmin kokeesta ja harjoitellaan kaikkia kokeen osatehtäviä. Tarkempia tietoja kursseista saat koulutuskentiltä ja aluetoimikuntien puheenjohtajilta.

Ennen kurssin alkua voit aloittaa harjoittelemalla perustottelevaisuutta. Kytkettynä seuraaminen, luoksetulo ja paikalla istuminen ovat taippariharjoittelun perusedellytys.

NOME-B -Noutajien metsästyskoe

 

Noutajien metsästyskokeessa (NOME-B) arvostellaan koiran soveltuvuutta ja halua työskennellä metsästyksenomaisisa tehtävissä. Kokeessa ei ammuta riistaa, mutta niissä pyritään jäljittelemään todellisia metsästystilanteita mahdollisimman hyvin.

NOME-kokeet ovat mukava rodunomainen harrastus jossa koirat saavat toteuttaa sitä, mihin ne ovat alkujaan jalostettu. Kokeista saatava tieto on tärkeää jalostustoiminnalle

Koe jakautuu selkeisiin osatehtäviin, jotka ovat haku-, paikallistamis- ja ohjaustehtävät sekä alokasluokassa koiran on lisäksi suoritettava kanilla tai muulla jo kokeen aikana esiintyneellä riistalla vedetty laahausjälki.

Taipumuskokeen hyväsyttävästi suorittaneet koirat saavat osallistua alokasluokkaan (ALO). Uusilla säännöillä vaaditaan kaksi ALO1 -tulosta aiemman yhden sijasta, jotta voidaan siirtyä AVO-luokkaan, halutessaan koira voi kuitenkin jatkaa alokasluokassa sen kauden loppuun asti, jolloin se on saanut ALO 1 palkinnon. Jälki suoritetaan vain ensimmäisen ALO1-tuloksen yhteydessä, seuraavalla kerralla ei jälkeä tarvitse enää suorittaa.

Avoimesta luokasta koiran on saatava kaksi kertaa AVO 1 palkinto, jotta se voi siirtyä voittajaluokkaan (VOI). Voittajaluokasta koira tarvitsee 3 kertaa VOI 1 palkinnon, käytännön metsästyskokeesta (NKM) hyväksytyn tuloksen, sekä näyttelystä laatuarvostelun 2 palkinnon tullakseen käyttövalioksi FIN KVA. Mikäli koiralla on vähintään 3-tulos lämpimän riistan kokeesta (Nome-A), ei käytännön koetta tarvitse erikseen