Mejä Heinlahti 27.6.2013

MEJÄ-kokeen tulokset
27.6.2013 Pyhtää, Heinlahti

Järjestäjä:Kaakon Noutajakoirayhdistys ry
Kokeen ylituomari:Pasi Kemppainen
Muut tuomarit:Leena Kähkönen
Kokeen vastaava toimitsija:Janne Lauhkonen
Kokeen sihteeri:Mari Myllynen
Kokeen emäntä:Mari Myllynen
Sää:pilvipuotainen ja lähes helteinen

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kaakon Noutajakoirayhdistys ry. Kokeet pidettiin Heinlahden Metsästysyhdistys ryn metsissä, tukikohtana oli Heinlahden Metysästysyhdistys ryn metsästysmaja. Koe oli tarkoitus pitää 5.5.2013, mutta siirrettiin tähän ajankohtaan lumiolosuhteiden takia.
Ylituomarina oli Pasi Kemppainen Porvoosta. Hän arvosteli koirat jäljillä VOI5-8. Toisena tuomarina oli Leena Kähkönen Ruotsinpyhtäältä arvostellen koirat jäljillä AVO1-4.
Vastaavana koetoimitsijana oli Janne Lauhkonen, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli pääosin piilomerkatut.
Sää oli pilvipuotainen ja lähes helteinen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina metsäkanalintuja ja hirvieläinten jälkiä ja jätösiä..
Kaikki koirat läpäisivät 9mm starttipistoolilla suoritetun laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

Kultainennoutaja, uros, s. 2.8.2007Rek. no FI14085/09
Guldåkra's In FlamesAVO 0
Tuija Hyvärinen & Catharina Rantanen  

Tuomari: Leena Kähkönen, ohjaaja Tuija Hyvärinen

Äänetön lähtömakauksen huomiointi ja voimakkaasti ohjaten maavainuiseen työskentelyyn. Pian tullaan ojan penkereelle, josta olisi ylitys - koira hakee paikkaa mutta ei suostu etenemään - 1.hukka. 1.kulma hyvin, makaus yli. 2:lla osuudella kuljetaan paljolti jäljen sivussa, ottaen tarkistusta ilmavainulla jäljen sijainnista. Jäljen sivussa kulkeminen houkuttaa nuorta jäljestäjää turhan kauas metsän hajujen perään - 2.hukka. Uuden alun voimin hyvää jäljestystä, mutta nuoresta lehtimetsästä lehahtaa lintu lentoon ja tällöin jäljestystehtävä kokee inflaation - 3. hukka. Harjoitellen kaadolle, joka kiinnostaa. Koira osoitti tänään myös osaavansa jäljestää verijälkeä kuin myös vaihtaa sen muuhun mielenkiintoisempaan.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 10.1.2010Rek. no FI15619/10
Mehtälammen VäinöAVO 0
Urhovaara Mikko  

Tuomari: Leena Kähkönen, ohjaaja Heidi Husu

Hallittu lähtö ja makauksen tarkastelu. Hyvävauhtinen jäljestys etenee jäljen tuntumassa harvapuisessa maastossa. 1.kulma suunnassa, makaus osoitetaan. 2.osuuden alussa koira saa vainun jostakin muusta kuin verestä vieden 1.hukkaan. Uusin alun voimin jatketaan jäljen sivussa 2:sta osuutta kulmalle, joka haetuttaa tuulen ja lämpimän hakkuun maustamana. Kulmalle tullaan kuitenkin ja makaus osoitetaan, mutta peilikuvana ja koira ei löydä kehoituksista huolimatta jatkoa - 2.hukka. Viimeinen osuus uusin voimin. Hetken hyvää jäljestystä jäljen tuntumassa mutta pian koira hakeutuu pois jäljeltä - koe keskeytyy. Nuoren jäljestäjän into lopahti kesken tänään. Harjoitellen sorkalle, joka kiinnostaa koiraa.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 17.4.2008Rek. no FIN26404/08
Valpisa's MacarioAVO 3
Jäntti Virve j& Ilkka23 pistettä

Tuomari: Leena Kähkönen, ohjaaja Virve Jäntti

   Jäljestämishalukkuus(6)2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)2 pistettä

Lähtömakaus näytetään koiralle ja ohjaten pääosin maavainuiseen jäljestykseen. Maaston vaihtuessa koira erkanee jäljeltä hakemaan muuta mielekkäämpää - 1.hukka. Kulmasta pitkälle tarkistuslenkille, makaus osoitetaan. 2.kulman läheisyydessä irtaannutaan tarkistuslenkille ja tullaan uudelleen kulmalle ottaen se suunnassa, makaus ylitetään. Kaikkia osuuksia leimaa tänään tarkastuslenkit, jotka tekevät jäljestyksestä puurtavaa, jopa työlästä - aiheuttaen tänään pisteissä menetyksiä. Kaato kiinnostaa koiraa ja työskentely saadaan päätökseen. Koira osoitti jäljestystä, mallikasta alussa, mutta into hiipui pian 1.osuudella muuttuen työseväksi aiheuttaen palkintosijan alenemisen.

 

Sileäkarvainen noutaja, narttu, s. 9.9.2010Rek. no FI55435/10
Sniffens SyysaurinkoAVO 2
Numminen Anu & Mikko33 pistettä

Tuomari: Leena Kähkönen, ohjaaja Anu Numminen

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)3 pistettä

Huolimaton lähtömakauksen tutkiminen, ripeään sekä maa- että ilmaivainuiseen jäljestykseen. Ohjaaja jarruttaa voimakkaasti koko jäljestyksen ajan. 1.osuus jäljen päällä, parilla narunmitalta tarkistusta. 1.kulmalla oleva makaus pysähtyen ja uutta osuutta haetaan liian kaukaa vaikka ohjaaja kehoittaa - 1.hukka. Uusi alku kulmamakaukselta vauhdikkaasti edeten pois jäljeltä, mutta kehoituksen voimin palataan jäljelle. 2:lla osuudella pari tarkistusta narunmitan, muutoin jäljen päällä. 2.kulmamakaus kävellään yli ja tarkistuslenkillä kehoittamana kurvataan 3.osuudelle. Viimeinen osuus jäljentuntumassa mallikkaasti. Kaato kiinnostaa koiraa ja jäljestys päättyy. Nuori koira, joka vaatii vielä enemmän jarruttamista ja malttia, niin työskentelykin tarkentuu Mallikas suoritus helteisessä metsässä.

 

 

VOI-koirat

Novascotiannoutaja, uros, s. 25.3.2007Rek. no FIN26612/07
Kitimat SummerredVOI 3
Valkonen Susanna21 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Susanna Valkonen

   Jäljestämishalukkuus(6)3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)2 pistettä

Hieno koiran rauhoitus, sitten alun tutkinta ja hyvä jäljelle ohjaus. 1.osuus reipasta vauhtia etenevää maa- ja ilmavainuista työtä jälkiuralla, kahta reilua tarkistusta lukuunottamatta joista toisen lopuksi jatkettiin 2.osuudella. Sitä vain hetki kunnes risteävä polku viekoittaa 1.hukkaan. Palautus ja hienosti 2.kulmalle jolla katko. Veretyksen lopusta ensin suoraan, sitten muut hajut saavat aikaan 2.hukan. Palautus 3.osuudelle, ilmavainun käyttö kasvaa ja aaltoillen kaadolle jonka omii. 3.kulma tarkasti. Makuista kolme ensimmäistä vauhdista nopaten, viimeinen ohi. Reipas ja innokas jäljestäjä - hiukan lisää jälkiuskollisuutta niin tulokset paranee.

 

Novascotiannoutaja, uros, s. 11.12.2011Rek. no FI14336/12
Middle Island's Baron BalefireVOI 1
Saimanen Eija41 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Eija Saimanen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Pikainen alun tutkinta ja sitten ohjattuna jäljelle. Tänään edetään maavainuisesti ohjaajan maastoon sopivaksi jarruttamaa vauhtia jälkiuralla, matkalla vain kaksi reilun narun mitan tarkistusta. Kaadolle suoraan sitä tutkimaan jääden. 1.kulma katkoineen teettää töitä mutta viimein uusi osuus löytyy kun veren loputtua on tutkittu ensin tausta ja jatkon vastakkainen puoli. Seuraavat kulmat jäljen mukaisesti. Makuiden osoitus ei kahden ensimmäisen osalta tänään kiinnosta, ne yli. Kolmannen osoittaa ja viimeisen noppaa vauhdista. Täysin itsenäinen hieno suoritus, jonka pisteitä tänään verottavat vain makuut ja kulmakatkon vaatima aika.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 4.8.2007Rek. no FIN41021/07
Ipohin CepheusVOI 1
Eliisa Heikkilä ja Janne Lauhkonen43 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Janne Lauhkonen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koiran rauhoitus ennen alkua sitten makuun tutkinta ja hyvä jäljelle ohjaus. Kolme ensimmäistä osuutta edetään reipasta kävelyvauhtia maavainuisesti jälkiuralla. Viimeiselläkin osuudella vauhtia riittää ohjajan jarrutuksesta huolimatta ja sillä pari tarkistuslenkkiä. Kaadolle tuulen alta ja sitä tutkimaan jääden. 1.kulma katkoineen selviää nopeasti laajenevin rengastuksin, 2.kulma reilulla takalenkillä ja 3.kulma n.10m takalenkillä. Makaukset jäävät tänään vähälle huomiolle - ensimmäinen pari metriä sivusta, seuraavat kolme vauhdista nopaten. Osaava ja innokas täysin itsenäinen suoritus.

 

Labradorinnoutaja, narttu, s. 22.7.2006Rek. no FIN40656/06
Yelmerin Sweet IndeedVOI 1
Mattila Sanna & Tapio45 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Sanna Mattila

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Pikainen alun tutkinta ja ohjattuna jäljelle. Sitten ripeävauhtista maavainuista työtä jälkiuralla kolme ensimmäistä osuutta, 4. osuudella yksi pieni tarkistuslenkki ja hieman aaltoilua uralla. Kaadolle suoraan sitä tutkien. 1.kulma katkoineen selviää suoraan veren lopusta tekojälkeä seuraten, seuraavat kulmat jäljen mukaisesti. Makuista ensimmäinen ja toinen pikaisesti pysähtyen ja nuuhkien, kolmas pari metriä ohi ja viimeinen vauhdista noukkien. Erinomainen täysin itsenäinen suoritus helteisessä metsässä.