Mejä Vekaranjärvi 25.8.13

MEJÄ-kokeen tulokset
25.8.2013 Kouvola, Vekaranjärvi

Järjestäjä:Kaakon Noutajakoirayhdistys, Kymenlaakson Mäyräkoirat, Kouvolan Varuskunnan Metsästäjät
Kokeen ylituomari:Ilkka Niemi
Muut tuomarit:Tuula Pekkalin
Esa Pekkarinen
Sanna Rantanen
Mari Myllynen
Kokeen vastaava toimitsija:Janne Lauhkonen
Kokeen sihteeri:Tuija Hyvärinen
Kokeen emäntä:Mirja Mäkelä
Sää:  

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kaakon Noutajakoirayhdistys, Kymenlaakson Mäyräkoirat ja Kouvolan Varuskunnan Metsästäjät. Kokeet pidettiin Anttilan Erämiesten, Kouvolan Erämiesten, Kääpälän Seudun MY:n, Tuohikotin MY:n, Hevosojan Seudun Metsästäjien, Pyöriälän MY:n, Suur-Selänpään Erämiesten, Kouvolan Varuskunnan Metsästäjien ja Kuusankosken Riistamiesten metsissä, tukikohtana oli Kouvolan Varuskunnan Metsästäjien Luulahden kämppä.
Ylituomarina oli Ilkka Niemi. Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 3-8. Muina tuomareina oli Mari Myllynen arvostellen koirat jäljillä AVO 1-2 ja VOI 16-19 Tuula Pekkalin arvostellen koirat jäljillä AVO 9-12 ja VOI 20-21, Esa Pekkarinen arvostellen koirat jäljillä VOI 22-27 sekä Sanna Rantanen arvostellen koirat jäljillä AVO 13-15 ja VOI 28-30.
Vastaavana koetoimitsijana oli Janne Lauhkonen, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Kokeessa oli sekä avo- että piilomerkattuja jälkiä ja niiden pituudet olivat riittävät. Sää oli aurinkoinen ja lämmin. Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin kuivattuja hirvensorkkia. Riistahavaintoina pyitä, teeriä, metsoja, sorkkaeläinten ja villisian jälkiä ja jätöksiä. Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Kaakon Noutajakoirayhdistys ry:n Mejäkkään voitti Batzi's Calen Of Arwen, om. Sanna Tähkänen, ja Voitokkaan Middle Island's Baron Balefire, om. Eija Saimanen.
Koe päättyi kello 22.15.

 

AVO-koirat

clumberinspanieli, uros, s. 4.3.2011Rek. no FI22228/11
Spice Twice Burning HeartAVO 0
Tuija Hyvärinen  

Tuomari: Sanna Rantanen, ohjaaja Tuija Hyvärinen

Ohjattu lähtö. Kerkko työskentelee mukavaa kävelyvauhtia, kevyesti jäljen päällä aaltoillen. 1.osuus hienoa työtä aivan kulman tuntumaan. Siellä tarkistellaan oikea makaus, jatketaan vielä hetki hyvin, mutta sitten runsaat tarkastelut, joissa palataan aidolle makaukselle ja sen jäljille. Tästä lopulta hukka. Palautus puhtaalle jäljelle juuri ennen kulmaa. Kulma rengastaen, makuu merkataan. Heti kulman jälkeen runsaat tarkistelut. Sitten hyvin lähelle toista kulmaa, jossa poistuminen jäljeltä ja hukka. Kulmalle takakautta makaus ja kulma ok. Hyvin jälleen osuuden loppupuolelle, jossa marjastajat saavat Kerkon unohtamaan päivän tehtävän. Kehoitukset eivät auta, joten 3.hukka ja kokeen keskeytys. Kerkko jäljesti erinomaisen alun jälkeen vaihtelevasti, valitettavasti tänään oli huonoa onneakin matkassa marjastajien muodossa.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 14.2.2009Rek. no FI21352/09
Mouldhill's Gleam Of GloryAVO -
Jäntti Virve & Ilkka  

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Virve Jäntti

Repelle osoitetaan lähtömakaus, jonka Repe tutkailee erittäin hyvin ja tarkasti. Repe aloittaa mukavavauhtisen jäljestyksen, joka etenee pienellä aaltoilulla jäljen molemmin puolin. Osuuden puolessa välissä Repe alkaa tuumailun. Mietiskelee omiaan ja ohjaajan kehotukset valuvat hukkaan kuin vesi hanhen selästä. Odotellaan ja ykskaks Repe löytää puuttuvan vaihteen ja menoksi. Ennen ensimmäistä kulmaa Repen meno muuttuu. Alueella tuoreita hirvensorkan jälkiä ja muutama villisian sorkan jälki ja nämä pyörittävät ensimmäisessä kokeessaan olevaa Repeä hukkaan asti. Uusi aloitus puhtaalta jäljeltä. Hetki hyvin ja nyt Repe aloittaa viestien kirjoittamisen puun kupeisiin. Liekö treffisenssi-ilmoja. Jäljestys alkaa hyytymään ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Harjoitellen kaadolle. Lisää harjoitusta, niin hyvä tulee.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, narttu, s. 9.4.2009Rek. no FI30125/09
Unita's Olympic GoldAVO -
Tuija Helkiö ja Ulla Björkman  

Tuomari: Sanna Rantanen, ohjaaja Tuija Helkiö

Huolellinen alkumakauksen tutkiminen ja ohjatusti matkaan. Tilli etenee jälkeä pääosin maavainulla, mukavaa vauhtia. Kaksi osuutta erinomaisesti, vain yksi pieni tarkistelu jäljen kahta puolen sekä ensimmäisen kulman oikaisu, jossa makuu ohittuu. Juuri ennen toista kulmaa Tilli nostaa metson ilmaan ja innostuu kanalinnustuksesta. Hukka. Palautus kulmalle, hetki hyvin, kunnes sama metso lähtee taas. Toinen hukka. Puhdas jälki ja pienen hetken jälkeen sama metso on vielä kerran jäljen päällä. Ohjaaja keskeyttää kokeen. Tänään yksi verijälkiuskollinen metso pilasi Tillin erinomaisesti siihen saakka sujuneen työn.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, narttu, s. 17.5.2007Rek. no FIN35721/07
Unita's TigerlilyAVO 3
Paula & Osmo Toivanen22 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Osmo Toivanen

   Jäljestämishalukkuus(6)1 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)2 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)1 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)1 pistettä

Sissi ohjataan alkumakaukselle. Sissi tutkailee makuuta hitaasti ja tarkasti. Ohjatusti alkukrepityksen matka. Ensimmäinen osuus loppupuolelle jälkeä reipasta ja täysin jälkitarkkaa työtä. Osuuden loppupuolella Sissi ajautuu niin kauas jäljestä, että hukka. Uusi ohjattu aloitus puhtaalta jäljeltä. Kulma nuuskutellen ja toinen osuus menoa eikä meinausta jäljen päällä. Osuuden loppupuolella Sissi ottaa vainua läheisestä taimikosta ja aloittaa tiiviin syhertämisen ison kuusen alustalla. Tulee veretetylle osuudelle, mutta se, joka on siinä jossain lähistöllä, saa Sissin jalkoihin vipinää. Verijälki unohtuu. Masto vispaten Sissi päättää lähteä riistan peräään ja toinen hukka. Uusi alku puhtaalta jäljeltä. Nyt sujuu hienosti. Toisen kulman kupeella kuunnellaan metsän huminaa ja vasta kehotuksesta Sissi menee ja nuuskuttelee makuun. Kolmas osuus alku hyvin ja hieman ennen kaatoa Sissi ajautuu jäljen sivuun, kuuntelee ja nuuskuttelee ilmaa. Lopulta syöksyy mustikanvarpujen sekaan ja aloittaa vimmatun kaivutyön. Myyräjahti käynnissä. Monttu suurenee ja suurenee. Ohjaaja kehottaa ja kehottaa. Lopulta myyräjahti on ohitse ja Sissi kävelee suoraan sorkan luokse, nuuskuttelee sitä ja on innostunut löydöksestä. Tänään ensimmäisessä kokeessaan ollut Sissi osoitti erittäin hyviä jälkikoiran ominaisuuksia ja kunhan harjoituksen myötä tulee lisää varmuutta, niin riista ei tärvää hienoa jälkityötä.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 29.7.2009Rek. no FI43397/09
Strongline's Ghost BusterAVO 3
Kirsi Himanen25 pistettä

Tuomari: Sanna Rantanen, ohjaaja Jarmo Himanen

   Jäljestämishalukkuus(6)2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)2 pistettä

Ohjattu lähtö. Heti ohjausmatkan jälkeen Rico on hieman epätietoinen päivän työstä, se ihmettelee ja syö heinää, mutta kehotuksin löytää tiensä jäljelle ja nenään osuu haju, jota seurata. 1.osuuden puolivälin paikkeilla jäljelle näkyy autoja, Rico unohtaa tehtävän ja suuntaa niille. Hukka. Pian puhtaan jäljen osoittamisen jälkeen suunnataan kylpysessioon, joka jatkuu niin pitkään ja hartaasti, että tuomari lopettaa sen ja toteaa hukan. Sitten Ricon päässä syttyy lamppu ja työ paranee. Jälkeä mennään hyvin aina 3.osuuden loppupuolelle, jossa väsymys alkaa näkyä ja etenevyys kärsiä. 1.kulma kaarrellen jatkoon, toinen kulma tarkasti. Molemmat makuut merkataan. Kaadosta saa ilmavainun kaukaa, jää sorkalle. Rico väläytteli pätkiä hyvää jäljestystä, kokemuksen myötä työ paranee entisestään.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 6.8.2008Rek. no FIN45794/08
Strongline's YahooAVO 2
Salovaara Sari & Ala-Kauppila Erkki31 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Sari Salovaara

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)2 pistettä

Tarmo istutetaan alkumakauksen eteen. Se yrittää rynnätä jäljelle. Otetaan muutama kerta uusiksi. Lopulta nuuhkaistaan alkumakausta ja sitten mennään. Virtaa riittää ja voimaa. Tarmo vetää laajahkoa sik-sak-kuviota edeten jäljellä. Ohjaaja onnistuu aika hyvin jarrutuksessa , silti vauhti on hieman liiankin reipasta. Toisella osuudella tehdään kaksi laajaa kaarrosta jäljen sivuun. Vähän ennen kaatoa tehdään pitkä pisto oikealle ylitetään jälki ja kaarretaan vasemmalle puolelle takaisinpäin ja lähdetään lopulta paluujäljelle. Hukka. Intoa ja kiirettä riittää niin paljon, että makauksista ei ehditä kiinnostumaan ollenkaan 1. ylitetään ja 2. ohitetaan. 1.kulmalla laajalla kaarroksella 2.osuudelle 2.kulma tarkasti. Tarmo jää kaadolle ja ottaa sen lopulta suuhunsa.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, narttu, s. 19.1.2011Rek. no FI17182/11
Hakiavan LuumuAVO 2
Marjukka Eteläpää33 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Noora Koponen

   Jäljestämishalukkuus(6)3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)3 pistettä

Koira saapuu lähtömakaukselle, josta toisella yrittämällä jäljelle. Koira etenee maa- ja ilmavainua käyttäen välillä jäljen päällä hyvin verkkaisella vauhdilla, välillä ilmavainulla jäljen sivussa vauhdikkaasti edeten. Joka osuudella tehdään laajahkojakin kaarroksia. Ensimmäisellä osuudella haukuttiin mörköjä melko pitkään. Toista osuutta väritti muuten vaan tuumailut ja kolmannella osuudella häiritsivät marjastajat. Makaukset merkataan hyvin. Ensimmäinen kulma rengastaen, toinen tarkasti. Kaadolle sivupistolta palattuaan suoraan ja se kiinnosti. Koira tiesi koko ajan missä jälki kulkee. Harjoittelu tuo varmuutta. Tänään pisteisiin vaikuttaa ajan pieni ylitys, välillä pitkätkin sivutarkistelut tuumailuineen ja jäljen liiankin tunnollinen tutkiminen.

 

pitkäkarvainen mäyräkoira, narttu, s. 1.5.2010Rek. no FI34420/10
Salamantelin Elovena ExpressAVO 1
Kaisa Virkkula ja Katja Miettunen40 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Kaisa Virkkula

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Venni tutkii tarkasti alkumakuun ja lähtee mukavavauhtiseen jälkityöhön, joka polveilee jäljen molemmin puolin pienellä siksakilla. Ensimmäisellä osuudella muutama pidempi takastuspyrähdys, josta kuitenkin Venni palaa itsenäisesti takaisin veretetylle osuudelle. Ensimmäisen kulman Venni kiertää kaukaa takakautta, tulee lähelle kulmaa, mutta ei reagoi siihen, vaan lähtee toiselle osuudelle. Toisen osuuden alkupuolella taas laajahko rengastus jäljen sivulle palaten kuitenkin jälkityöhön muutamalla kehoituksella. Toisen osuuden loppupuolella yksi muutaman narunmitan pyörähdys jäljen vasemmalla puolella. Toinen kulma nopeasti noppaisten. Kolmas osuus taas pienellä aaltoilulla osuuden lopulle, jossa muutama laajahko syherrys jäljen molemmin puolin. Kaato kuitenkin löytyy ja Venni on siitä kovasti kiinnostunut. Ensimmäisessä kokeessaan tänään oleva Venni teki ihan kelpo suorituksen metsässä. Toki pienoinen epävarmuus näkyi myös menossa, mutta ikä ja harjoitus tuo hienoa tulosta tulevaisuudessa. Pirtsakka parivaljakko.

 

Fieldspanieli, narttu, s. 21.11.2010Rek. no FI60960/10
Bailandos Beleza BeatrizAVO 1
Lampilahti Liisa41 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Liisa Lampilahti

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Bea nuuhkii alkumakauksen ja lähtee maavainuisesti jäljelle. Ohjaaja kehuu ja tekee selväksi, että oikeaa asiaa tehdään. Aluksi edetään rauhallista vauhtia, mutta toiselta osuudelta loppuun asti vauhti on erittäin sopiva. 1. ja viimeisellä osuudella tulee pitkähkö pysähdys, mutta lopulta kehotukset saavat jäljestyksen jatkumaan. Kaksi pienehköä kaarrosta tehdään tutkimaan metsän hajuja ja muutama kerta tutkitaan aivan jäljen vierestä. Molemmat makaukset merkataan erittäin selkeästi. 1.kulma tarkasti, toisella pisto kulman taakse. Bea jää nuuhkimaan kaatoa.

 

novascotiannoutaja, narttu, s. 11.12.2011Rek. no FI14338/12
Middle Island's Beauty BalefireAVO 1
Iina ja Riku Saimanen42 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Iina Saimanen

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Hyvä alku. Dora nuuhkii alkumakausta, ohjaaja kysyy missä jälki ja sitä lähdetään näyttämään määrätietoisesti. Edetään reipasta vauhtia maavainuisesti. Tehdään neljä aivan pientä tarkastusta jäljen sivulla, joista ei juurikaan ole haittaa. Linnun sulkia löytyy risteävältä ajouralta, mutta jäljestys jatkuu välittömästi. Varsinaisia jäljen sivustojen tutkimisia on kaksi pienehköä ja yksi laaja, mutta sieltäkin Dora palaa lopulta itsenäisesti jäljelle. Molemmilla kulmilla pienet määrätietoiset suunnantarkistukset. 1 makaus osoitetaan nopeasti pysähtymällä, toinen hidastaen ja nuuhkien. Kaato kiinnostaa ja Dora jää sen päälle seisomaan.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 16.5.2011Rek. no FI35231/11
Loresho AtlasAVO 1
Turku Heikki43 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Heikki Turku

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Arttu nuuhkii alkumakuun ja lähtee määrätietoisesti jäljelle. Ohjaaja jarruttaa vauhdin ihanteelliseksi. Artun tyylinä on edetä maavainuisesti pienellä sik-sak-kuviolla jäljen päällä. Viimeisen osuuden alussa tehdään aivan pieni tarkistuslenkki, mutta osuuden puolivälissä tarkistuslenkki on suuri. Arttu kuitenkin palaa itsenäisesti takaisin jäljelle. Molemmat makaukset merkataan nopeasti pysähtyen. Pysähdys saisi olla vähän pidempikestoinen. 1.kulma tarkasti, 2.kulmalla kaksi aivan pientä suunnantarkistulenkkiä. Arttu jää kaadolle ja ottaa sen lopulta suuhunsa.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 26.11.2011Rek. no FI10805/11
RölliAVO 1
Suuronen Jouni & Tiina44 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Tiina Suuronen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)2 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Otto ryntäsi alkumakaukselle, nuuhkii sen nopeasti ja lähti innokkaasti jäljelle. Intoa puuhakkuutta riitti. Edettiin maavainuisesti pienellä sik-sak-kuviolla, välillä nelivedolla suoraviivaisesti, kuitenkin aivan jäljen päällä. Ohjaaja jarrutti, mutta vauhti oli silti aivan hyväksyttävän ylärajalla. Ainoa poikkeaminen jäljeltä oli pieni kaarros jäljen sivuun viimeisellä osuudella. Makauksista ei välitetty ollenkaan, 1. yli 2. ohi aivan vierestä ulkokautta. Molemmat kulmat tarkasti. Otto pysähtyi vähäksi aikaa nuuhkimaan kaatoa, mutta jatkoi pian eteenpäin. Oton vauhdikkuudella se saattoi Otosta tuntua ikuisuudelta, mutta kaadolle pitäisi jäädä vähän pidemmäksi aikaa.

 

lyhytkarvainen saksanseisoja, uros, s. 13.10.2010Rek. no FI33330/11
MercedesAVO 1
Niina Forsblom44 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Teemu Lojamo

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus ja ohjatusti jäljelle. Koira etenee ilma- ja maavainua käyttäen reippaalla kävelyvauhdilla. 1.osuuden alkupuolella laaja tarkistuskaarros ja kävelemättömän osuuden tarkistelu, mutta tajuaa jäljen kulkusuunnan ja loppuosuus meneekin jäljellä tai sen välittömässä yhteydessä. 1, makaus hyvin merkaten, kulma tarkasti. 2. osuus yhtä laajempaa tarkistelua lukuun ottamatta jälkitarkasti aaltoillen jäljen molemmin puolin. 2 makaus nopeasti merkaten kulma laajahkolla kaarteella. Pian kulman jälkeen laaja kaarros sorkanjälkien perässä, josta kuitenkin kehotuksilla palaa jäljelle. Loppuosuus aaltoillen ja tehden pieniä tarkisteluita. Lupaava jäljestäjä, jonka pisteet tulevat paranemaan jäljestysvarmuuden parantuessa kokemuksen myötä.

 

pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira, narttu, s. 9.2.2012Rek. no FI19168/12
Dachswagen Hey Ho Haley LongAVO 1
Elina Vaittinen44 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Riitta Leino-Malmgren

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Viola nuuskutteee alkumakauksen kulmasta kulmaan. Ohjatusti alkukrepitys. Ensimmäinen osuus jälkitarkkaa työtä osuuden lopulle, jossa Viola nostaa kirsun yläviistoon ja määrätietoisesti lähtee noin vajaan parinkymmenen metrin päähän nuuskuttelemaan jotakin. Yllätyshän se siellä: iso, vanha hirven kavio törötti sammaleessa. Viola istahtaa tyytyväisenä sen viereen ja katselee ohjaajaa kuin sanoakseen: "Se on siinä." Viola kuitenkin lähtee heti kehotuksen saatuaan uudelleen jäljelle. Ensimmäinen kulma tarkasti. Kulman takana tarkastuspyörähdys ja toiselle osuudelle. Toinen osuus reippaalla vauhdilla ja muutamilla pienillä tarkastuspistoilla toiselle kulmalle. Kulman Viola rekisteröi, mutta ohittaa. Tekee useamman pyörähdyksen kulman takana ja lähtee kolmannelle osuudelle. Kolmas osuus hienoa, täydellistä jälkityötä. Kaato kiinnostaa Violaa. Viola porskutteli nuoruutensa innolla varsin näpsäkästi. Harmittavasti vain se ennenaikainen sorkkalöytö ja ohitettu makuu tärväsivät hienoa jäljestystä

 

Chesapeakelahdennoutaja, narttu, s. 12.1.2007Rek. no FIN15273/07
Batzi's Calen Of ArwenAVO 1
Tähkänen Sanna48 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Sanna Tähkänen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Kira nuuhkii alkumakauksen ja lähtee määrätietoisesti jäljelle. Edetään maavainuisesti sopivaan reipasta vauhtia ohjaajan jarruttamana. Edetään kaksi ja puoli osuutta aivan tarkasti jäljellä. Viimeisen osuuden loppupuolella tehdään kolme pienehköä kaarrosta jäljen sivuille tarkistelemaan mielenkiintoisia hajuja. 1.kulma tarkasti, 2.kulmalla tarkistus takana kahteen suuntaan. Makuut merkataan selkeästi. Kira jää nuuhkimaan kaatoa.

 

 

VOI-koirat

labradorinnoutaja, narttu, s. 22.7.2006Rek. no FIN40656/06
Yelmerin Sweet IndeedVOI 0
Sanna & Tapio Mattila  

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Sanna Mattila

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaa rauhallisen jäljestyksen, mutta miltei heti pysähtyy ja tarvitsee kehoituksen jatkaakseen.
Ensimmäinen osuus vain yhdellä tarkastuksella. Makuu osoitetaan. Katkokulmalla veretyksen loppuun, josta aloittaa todella laajan rengastuksen kulman väärälle puolelle, eikä koira pysty selvittämään katkoa ja tuomitaan hukka. Toisella osuudella yksi pieni ja yksi suurempi tarkastus, makuu osoitetaan hyvin. Kulman koira hiuksenhienosti oikaisee. Kolmannella osuudella yksi laaja tarkistus sivulle. Makuu osoitetaan. Hiukan ennen kulmaa koira lähtee sivuun jäljestä, eikä kykene omatoimisesti palaamaan. Hukka. Uusi aloitus ja hyvää jäljestystä kulmalle, jossa jatkaa suoraan ja kaartaa takaisin sivuun kohti edellisen hukan paikkaa. Koe keskeytetään. Harjoitellen kaadolle, joka selvästi kiinnostaa. Koira osoitti suorille osuuksilla hyvää jäljestyskykyä, mutta kulmilla keskittyminen herpaantuu.

 

pitkäkarvainen mäyräkoira, uros, s. 6.12.2011Rek. no FI24182/12
Örnbergets IL DivoVOI -
Raija Pöllänen  

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Raija Pöllänen

Koiralle osoitetaan alkumakaus ja ohjatusti jäljelle. Koira etenee aaltoillen jäljen molemmin puolin verkkaista, kyselevää kävelyvauhtia ilma- ja maavainua käyttäen. 1. makaus hyvin merkaten. Pian makuun jälkeen nuoressa mäntytaimikossa koira lähtee tekemään lenkkiä, ottaen paluujäljen, -1. hukka. Uusi aloitus ja saavutaan 1. kulmalle, siitä yli ja pyörityksestä huolimatta ei löydä takaisin jäljelle, -2. hukka, ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Tänään ei ollut nuoren jäljestäjän päivä, eikä verijälki jaksanut kiinnostaa. Ikä ja harjoittelu tuottaa varmasti tulosta tulevaisuudessa.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 28.3.2009Rek. no FI25933/09
Saskian Jazzy JoeVOI 3
Sari Kaplas-Rossi21 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Sari Kaplas-Rossi

   Jäljestämishalukkuus(6)2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)2 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaa reippaan, ilmavainuisen jäljestyksen, joka aluksi etenee aivan jäljen päällä, mutta osuuden loppupuolen tiheikössä vauhti karkaa ja koira aloittaa kaartelun jäljen molemmin puolin. Kulman tuntumassa koira ensiksi oikaisee sisäpuolelta lähelle toista osuutta, mutta palaa takaisin ja etenee jäljen yli ja sivuun hukkaan asti. Toisella osuudella vauhti kostautuu ja koira poistuu määrätietoisesti jäljeltä ja tuomitaan toinen hukka. Katkokulmalla veretyksen loppuun ja yhdellä kaarroksella uudelle osuudelle. Kolmas osuus hyvin, samoin kulma. Viimeisellä osuudella voimakkaasti aaltoilevaa etenemistä ja kaadolle tullaan takaa kiertäen. Makuut tänään eivät koiraa kiinnosta kuin yhden nopean pysähdyksen verran, mutta kaato onneksi kiinnostaa. Tänään jäljestys avoimessa maastossa erinomaista, mutta tiheikössä jäljestystä pitää harjoitella.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, uros, s. 10.7.2008Rek. no FIN40778/08
Keski-Maan NazgulVOI 3
Ritva Pio ja Petri Malinen27 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Ritva Pio

   Jäljestämishalukkuus(6)2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)2 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaa rauhallisen tarkan maavainuisen jäljestyksen, joka etenee hyvin jäljen päällä. Hiukan ennen ensimmäistä kulmaa koira poistuu määrätietoisesti riistan jäljille ja tuomitaan hukka. Kulma tarkasti. Toinen osuus erinomaisesti. Katkokulmalla uusi osuus löytyy laajenevalla rengastuksella. Kolmas osuus ja kulma hyvin. Viimeisellä osuudella pari pientä tarkastusta ja osuuden loppupuolella koira jälleen löytää riistan jäljet ja jälkityö unohtuu ja joudutaan tuomitsemaan hukka. Loppuosuus erinomaisesti. Kaadolle suoraan ja se kiinnostaa koiraa. Kaikki makuut osoitettiin esimerkillisesti. Koira teki hyvää jälkityötä parista pienestä hairahduksesta huolilmatta.

 

pitkäkarvainen mäyräkoira, uros, s. 9.4.2011Rek. no FI29722/11
Happy Pop's Game Of ChangeVOI 2
Vesa Silvonen32 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Vesa Silvonen

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)3 pistettä

Koira tutkii lähtömakauksen ja ohjatusti matkaan. Koira etenee pääosin ilmavainua käyttäen reippaalla kävelyvauhdilla aaltoillen tuulen vaikutuksesta jäljen molemmin puolin välillä melko kauaksikin valuen. 1. makaus ohitse, 2. nopeasti merkaten, 3. makaus hyvin ja 4. noppaisten. 1. kulma, jossa katko, selviää muutamin laajoin rengastuksin. 2. kulma yli, ja laajalla kaarroksella jäljelle. 3. kulma sisäkautta ohi ja yli, kehotuksesta, lähes hukan rajamailta, kuitenkin palaa kaartaen uudelle osuudelle. Viimeisen osuuden loppupuolella koira ajautuu kauaksi jäljestä hukkaan saakka. Uusi alku ja saavutaan suoraan kaadolle, joka kiinnosti. Tänään pisteisiin hukan lisäksi 2. ja 3. kulma ja ohitettu ja hätiköidysti merkattu makaus. Kokemuksen karttuessa myös pisteet paranevat.

 

lyhykarvainen kääpiömäyräkoira, narttu, s. 5.2.2010Rek. no FI19288/10
Hakiavan MuurainVOI 2
Hanna Nyström35 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Hanna Nyström

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Esteri tutkailee alun makuun nopeasti ja pinkaisee matkaan. Yhtä noin 15m tienpätkän tarkastusta lukuun ottamatta Esteri jäljestää osuudet aivan jälkitarkasti. Makuut kaikki merkaten. Katkokulma sijaitsee mäntykankaalla ensimmäisen osuuden lopussa. Sitkeästi, useampia rengastuksia tehden, ensin veretetyn osuuden lopussa, ja sitten ulkokautta rengastaen löytää maavainua käyttävä Esteri toisen osuuden. Toinen kulma tarkasti. Kolmannella kulmalla alkaa tapahtua. Ohjaajan kehoitukset hukkuvat honkien huminaan ja Esteri on päättänyt lähteä katsomaan minne on töpselinokka kulkenut. Alueella on kaikenmoista sorkanjälkeä ristiin rastiin. Tästä kuitenkin tulee hukkareissu. Sorkka kiinnostaa kovasti. Kaadon ja tien välissä on myös tuoreita possun kaivauksia. Esterin työn jälki suorilla osuuksilla oli täydellistä, mutta harmittavasti se villisian pötkäle sekoitti nuoren neitokaisen ajatukset ja tärveli täydellisen suorituksen.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 18.3.2005Rek. no FIN20480/05
Hedera's Come UndoneVOI 2
Heidi Nevander38 pistettä

Tuomari: Sanna Rantanen, ohjaaja Heidi Nevander

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Casey rauhoitetaan alkumakauksen tuntumaan, jossa se katseella kysyy luvan lähteä päivän työtehtävään. Jäljestys alkaa varman suoraviivaisena , miellyttävää kävelyvauhtia edeten. Kaikki osuudet hyvin, vain kaksi mainittavaa pikkupyörähdystä. Casey merkkaa kaikki makaukset selkeästi, viimeistä syökin. Ensimmäisellä kulmalla olleella katkolla verettömältä osuudelta läpi kulman taa. Rengastukset suuntautuvat sinnikkäästi vasemmalle, vain pieni pyörähdys oikealle, sitten taas vasemmalla kaarrellen. Lopulta Casey luovuttaa eikä kehotuskaan auta. Todetaaan hukka. Toinen kulma ensin täpärästi oikaisten, palaa ottamaan kulman tarkasti. Kolmannella kulmalla nopea suunnantarkistus. Kaadolle suoraan, jää nyppimään sorkkaa. Hyvin varmanoloinen jäljestäjä, jolle jostain syystä katko ei auennut tänään.

 

sileäkarvainen noutaja, narttu, s. 9.9.2010Rek. no FI55435/10
Sniffens SyysaurinkoVOI 1
Anu & Mikko Numminen41 pistettä

Tuomari: Sanna Rantanen, ohjaaja Anu Numminen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Nelly lähtee innokkaasti liikkeelle ja samalla suurella innolla mennään koko jälki. Matkaa taitetaan etupäässä ilmavainulla siksakaten reipasta kävelyvauhtia. Toisella osuudella useammat rengastukset jäljen sivulle, muut osuudet suoraviivaisesti. Ensimmäinen kulma vauhdilla pitkäksi, mutta nopea paluu jäljelle. Toisen kulman katkolla kulman takana olllut auto sekottaa Nellyn ajatuksen hetkeksi, mutta jäljestystehtävä palaa kehotuksin mieleen ja veren jatko löytyy laajalla kaarrolla. Kolmas kulma takaa varmistaen Makauksista ensimmäinen merkataan hyvin, toinen ohi, kolmas nopeasti ja neljäs vain vauhtia hidastaen. Kaadolle suoraan. Nostaa onnellisena sorkan suuhunsa. Nelly jäljestää suurella riemulla. Vauhdin jarruttaminen saattaisi vielä lisätä tarkkuutta tapahtumakohdissa.

 

karkeakarvainen mäyräkoira, uros, s. 26.6.2010Rek. no FI43517/10
Ilometsän GubbeVOI 2
Satu ja Harri Siven / Maarit ja Risto Frimodig43 pistettä

Tuomari: Sanna Rantanen, ohjaaja Risto Frimodig

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)1 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Ohjattu lähtö. Weeti työskentelee maa- ja ilmavainua hyödyntäen rauhallista kävelyvauhtia. Ensimmäinen osuus aivan jäljenmukaisesti. Toisella ja kolmannella osuudella useita narunmittaisia nopeita pistoja. Neljännellä osuudella muutamat pidempikestoiset tarkistelut. Ensimmäisen kulman katko jalanjälkiä hyödyntäen. Toinen ja kolmas kulma aivan tarkasti. Makaukset merkataan. Ensimmäinen ja neljäs voisi tosin olla hieman selkeämpi. Toinen ja kolmas hyvin. Weeti on kuluttanut jälkeen paljon voimia ja tullessaan kaadon tuntumaan se kyllä löytää kaadon, mutta ei jää sille, mistä syystä palkintosija putoaa. Sisukas puurtaja teki kovan työn. Valitettava virhe viime metreillä.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 10.3.2012Rek. no FI28712/12
Mallorn's CarbonaraVOI 1
Ville ja Anni Kormilainen43 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Ville Kormilainen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaa rauhallisen pääosin maavainuisen jäljestyksen, joka kuitenkin etenee ilmavainuisen tavoin jäljen tuntumassa kaarrellen. Ensimmäisen osuuden karsikkorinteen koira kiertää alapuolelta. Kulma tarkasti. Toinen osuus hyvin. Katkokulmalla veretyksen loppuun josta jalanjälkiä pitkin uudelle osuudelle. Kolmannen osuuden karsikko aiheuttaa useita lyhyitä tarkistuksia, mutta koira palaa itsenäisesti jäljelle. Kulma pienellä takalenkillä. Viimeinen osuus tarkasti. Kaadolla saa tuoksun jo kaukaa nenäänsä ja menee ilmavainulla ensin kaadosta ohi ja palaa reilulla kaarroksella kaadolle, joka kiinnostaa. Makuista yksi ohitetaan, kaksi ylitetään hidastaen ja yksi osoitetaan erinomaisesti. Hyvä äänetön jälkipari. Pisteitä tänään pudottavat makuut ja kolmannen osuuden tarkastelut.

 

pitkäkarvainen mäyräkoira, uros, s. 27.4.2005Rek. no FIN28110/05
Blueshound's Great PretenderVOI 1
Päivi Tahvanainen43 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Päivi Tahvanainen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Masi tutkii alkumakuun ja ohjatusti alkukrepitys. Nyt alkaa reipasvauhtinen jäljestys. Tämä jo hieman iäkäs mäntymetsien stara mennä viilettää tuuhea turkki hulmuten aivan jälkitarkan esityksen koko matkan. Jos menee metrin verran sivuun veretetyltä osuudelta, on Masilla selviä paniikin oireita: apua minne se jälki hävisi. Mutta, mutta, makaukset eivät oikein Masia innosta. Makauksen kohdalla Masi kiertää nämä helikopterikentän kokoiset alueet, nyökäyttää makuun sivulla kirsullaan, että katsokaa siellä se nyt on ja jatkaa täydellistä jälkityötä. Yhden makuun Masi merkkaa, kulmat täydellisesti. Katkokulma männiköisellä kankaalla, jonka Masi työstää sitkeästi rengastaen ensin taustan ja sitten reunat ja löytäen nopeasti uuden osuuden. Sorkkaa alkaa järsimään. Hieno suoritus Masilta, joka oli kesän ensimmäisessä kokeessaan.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 25.3.2007Rek. no FIN26612/07
Kitimat SummerredVOI 1
Susanna Valkonen45 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Susanna Valkonen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaen rauhallisen pääosin maavainuisen jäljestyksen, joka pääosin etenee aivan jäljen päällä. Ensimmäisellä osuudella koira käy tarkastelemassa oletettuja marjastajien jälkiä ja sen jälkeen pala omatoimisesti ohittaen samalla makuun. Katkokulmalla veretyksen loppuun, josta rengastaen ja jalanjälkiin tukeutuen uudelle osuudelle. Toinen makuu osoitetaan hyvin ja toinen kulma tarkasti. Kolmannen makuun osoitus turhan nopea. Kulma hyvin. Viimeisen makuun koira ohittaa. Kaadosta ensin ohi ja ilmavainulla kiertäen takakautta takaisin. Kaato tuodaan ohjaajalle. Hyvä äänetön suoritus.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, uros, s. 13.3.2004Rek. no FIN21221/04
Hakiavan XenonVOI 1
Jyri Salmi46 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Jyri Salmi

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus ja ohjattuna matkaan ilma- ja maavainua käyttäen. 1.osuus jälkitarkasti makaukselle, jonka merkkaa huolellisesti. Pian makauksen jälkeen valuu sivuun jäljeltä, mutta palaa kehoituksesta takaisin tarkistaen kulkemattoman osuuden ja itsenäisesti jatkaen oikeaan suuntaan. Loppuosuus tarkasti, kulma pienellä takakaarroksella. 2.osuus jälkitarkasti lukuun ottamatta hyvin merkatun makauksen jälkeistä pyörimistä. 2.kulma oikaisten reilun mäyräkoiran mitalla. 3.osuus jälkitarkkaa, makaus merkaten. 3.kulma, jolla katko, suoriutuu vaivattomasti tekijöiden jälkiä pitkin. 4.osuus vanhan leiripaikan tutkimista ja tarkastuskaarrosta lukuun ottamatta jälkitarkasti. Makaus merkataan hyvin. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Hyvä jälkikoira, jonka pisteisiin tänään vaikutti 1. 2. ja 4. osuuden lenkit.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 11.12.2011Rek. no FI14336/12
Middle Island's Baron BalefireVOI 1
Eija Saimanen47 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Eija Saimanen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja aloittaa sopivavauhtisen tarkan jäljestyksen, joka pääosin etenee aivan jäljen päällä. Ensimmäinen makuu ylitetään, kulma tarkasti. Makuu osoitetaan hyvin. Katkokulmalla veretyksen loppuun, josta osin jalanjälkiin tukeutuen nopeasti kolmannelle osuudelle. Kolmannen osuuden lentoon lähtenyt koppelo ei vaikuta työntekoon. Makuu osoitetaan hyvin. Viimeinen kulma tarkasti. Viimeisellä makuulla koira ei enää oikein malta pysähtyä ja makuu osoitetaan lennossa. Kaadolle suoraan ja se kiinnostaa koiraa.

 

pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira, uros, s. 3.3.2003Rek. no FIN18086/03
Aavistuksen UrotekoVOI 1
Elina Vaittinen & Simo Wright49 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Elina Vaittinen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koira tuodaan lähtömakausta tutkimaan ja ohjatusti jäljelle. Kaikki osuudet lukuun ottamatta 3.osuuden lopun ja 4.osuuden alun tarkastuskaarrosta ja -silmukkaa, kuljetaan jäljen päällä tai sen välittömässä tuntumassa, rauhallisella kävelyvauhdilla pääosin ilmavainua käyttäen. 1. kulma, jolla katko selviää taustantarkastuksella ja jalanjälkiä seuraten. 2. kulma takakaarteella hyvin ja 3. kulma takalenkillä hyvin. Makauksista 2. ensimmäistä hyvin merkaten 2.seuraavaa nopeasti. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Erinomainen, itsenäinen jälkityö.