MEJÄ Ruotsinpyhtää 17.5.2015

MEJÄ-kokeen tulokset
17.5.2015 Ruotsinpyhtää

Järjestäjä:Kaakon Noutajakoirayhdistys, Helsingin Seudun Mäyräkoirakerho
Kokeen ylituomari:Esa Pekkarinen
Muut tuomarit:Mari Myllynen
Kokeen vastaava toimitsija:Heidi Nevander
Kokeen sihteeri:Salla Kiiski-Arosuo
Kokeen emäntä:Heidi Husu
Sää:Puolipilvinen

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä olivat Kaakon Noutajakoirayhdistys ja Helsingin Seudun Mäyräkoirakerho. Kokeet pidettiin Ruukin Erämiesten metsissä, tukikohtana oli Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajien kesäpaikka Lauluranta.
Koe oli samalla HSMK:n ja Läpän välinen ystävyysottelu, jonka voitti Läppä.
Ylituomarina oli Esa Pekkarinen Ruotsinpyhtäältä. Hän arvosteli koirat jäljillä avo 1-4 ja voi 8, 9 . Toisena tuomarina oli Mari Myllynen Neuvottomasta arvostellen koirat jäljillä avo 7-9 ja voi 10-12.
Vastaavana koetoimitsijana oli Heidi Nevander, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maastot olivat koemaastoiksi sopivia ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli pääosin piilomerkatut.
Sää oli puolipilvinen poutasää.
Oppaiden työskentely oli hyvää. Kaatoina käytettiin tuoreena pakastettuja, koeaamuksi sulatettuja hirvensorkkia. 
Riistahavaintoina metsäkanalintuja sekä riistaeläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello 19.12.

 

AVO-koirat

australianterrieri, uros, s. 25.3.2013 Rek. no FI26772/13
Vegaran Wait And SeeAVO 0
Salla Kiiski-Arosuo  

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Salla Kiiski-Arosuo

Koira aloittaa alkumakuulta varovaisen ja rauhallisesti etenevän jäljestyksen. Hiukan edettyään, koira kääntyy sivulle paluusuuntaan koneuran tuntumaan syömään heinää, eikä pontevista kehotuksista huolimatta jatka jäljestystä. Hukka. Uusi alku ja nyt edetään jo osuuden puolenvälin tuntumaan, kun koiralla motivaatio loppuu risukon kohdalla ja turvaudutaan taas heinän syöntiin. Hukka. Jäljestystä kulmalle, joka tarkasti, makuu osoitetaan miehekkäästi. Toisella osuudella ei edetä kovinkaan kauas, kun matala koivunranka saa taas koiran mielenkiinnon lopahtamaan ja tuomari keskeyttää kokeen. Harjoitellen loppuun ja sopivasti innostaen koira pääsee jyvälle tehtävästä. Kaato kiinnostaa. Lisää harjoitusta, ja tulostakin alkaa tulemaan.

 

karkeakarvainen mäyräkoira, uros, s. 3.7.2008 Rek. no FIN40351/08
Zekiva CainAVO 0
Johanna Miettinen  

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Johanna Miettinen

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuun verkkaiseen jäljestykseen maa- ja ilmavainua käyttäen. 1. osuus yhdellä isommalla tarkistuskaarroksella. 1. makaus merkaten, kulma rengastaen. 2. osuus aiheuttaa tarkisteluja, joista lopulta yksi vie hukkaan saakka. Uusi alku, suoraan 2. makaukselle, se merkaten, kulma hyvin. 3. osuuden alkupuolella määrätietoinen poistuminen - 2.hukka. Uusi alku, loppuosuudesta valutaan jäljen sivuun kauas ohi sorkasta, - 3. hukka ja tuomari keskeyttää kokeen. Koira osoitti osaavansa jäljestää, mutta tänään oli metsäntuoksut liikaa.

 

labradorinnoutaja, narttu, s. 1.2.2013 Rek. no FI17462/13
Jummi-Jammin MoonshineAVO 0
Emil Grönberg  

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Emil Grönberg

Reipas sopivaan vauhtiin jarrutettu ilmavainuinen jäljestys, joka aaltoilee jäljen molemmin puolin. Juuri ennen ensimmäistä kulmaa riistapolkua pitkin aina hukkaan asti. Uusi alku ja toinen osuus mallikkaasti. Kulmalla koira tutkii makauksen ja jatkaa suoraan aikomatta palata jäljelle. Hukka. Uusi alku ja alkuun mallikasta jäljestystä. Sitten koira ajautuu sivuun. Kehotuksesta palaa jäljen suuntaan, mutta menee yli jäljestä ja tuomari keskeyttää kokeen kolmanteen hukkaan. Kokematon ensikertalainen, jolle ikä tuo kokemusta ja sen myötä varmuutta.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 17.4.2012 Rek. no FI29644/12
Grosbeaks Great GrouseAVO 0
Arvo ja Mervi Turunen  

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Mervi Turunen

Koira tutkii alkumakauksen innolla ja alkaa reipas ilmavainuinen kaarteleva jäljestys. 1.osuus hyvin. Kulma tarkasti ja makuu osoitetaan. Toisen osuuden lopulla koira löytää tuoreehkot hirven jäljet, joita seuraa pois jäljeltä aina hukkaan asti. Uusi alku. Kulmalla makuu osoitetaan, ja suunta haetaan rengastamalla. Kolmatta osuutta ei edetä kauaakaan, kun koira kaartaen kääntyy tulosuuntaa paluujäljelle ja siitä toinen hukka. Uusi alku ja jälkeä edetään lähelle kaatoa, mutta kaato ohitetaan laajalla kaarroksella ja koira jatkaa kohti tietä. Koe keskeytetään ja edetään harjoitellen kaadolle, joka selvästi kiinnostaa koiraa. Osaava ensikertalainen, jolle kokemus tuo varmuutta ja jälkiuskollisuutta.

 

pitkäkarvainen mäyräkoira, uros, s. 28.1.2014 Rek. no FI17878/14
Maxi-Tax RainbowAVO 0
Tomi Metsä  

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Tomi Metsä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta hyvin ohjattuna reippaaseen pääosin ilmavainuiseen jäljestykseen. Pian lähdön jälkeen määrätietoinen poistuminen – 1. hukka. Uusi alku, sitten törmätään myyrään, mikä olisi ollut mieluinen, mutta lopulta jatketaan hetken jäljestystä kaarrellen ja lopulta poistuen jäljeltä - 2. hukka. Uusi alku ja pienen piston jälkeen 1. makaukselle, sen hyvin merkaten, kulma hyvin. Pian poistutaan taas jäljeltä - 3.hukka, ja tuomari keskeyttää kokeen. Koira osoitti osaavansa jäljestää, mutta tänään muut tuoksut kiinnostivat enemmän.

 

novascotiannoutaja, narttu, s. 4.9.2013 Rek. no FI48632/13
Grezagord's Buonanotte PaulaAVO 3
Johanna Joukainen24 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Johanna Joukainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koira aloittaa alkumakuulta reippaan, voimakkaasti aaltoilevan ilmavainuisen jäljestyksen. Ensimmäisellä osuudella useita tarkistuksia. Kulma tarkasti, makuusta ylitse. Toisella osuudella melkein heti määrätietoinen poistuminen jäljeltä aina hukkaan asti. Uuden alun jälkeen hyvää jäljestystä, kunnes tiheää kuusikkoa vierestä ohittaen koira löytää mielenkiintoisemmat jäljet, jotka vievät koiran tiheikköön aina hukkaan asti. Loppuosuus tarkasti, kulma pienellä takalenkillä, mutta makuuseen ei kiinnitetä huomiota. Viimeinen osuus tarkasti, kaadolle suoraan ja se kiinnostaa. Innokas jäljestäjä, jolle tänään vieraat tuoksut olivat ylivoimainen houkutus.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira, narttu, s. 18.3.2013 Rek. no FI28305/13
Freunds Spanish RoseAVO 3
Iiris Harju25 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Markku Mikkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuun maa- ja ilmavainuiseen jäljestykseen sopivalla vauhdilla. 1. osuudella yksi narunmittainen pyörähdys, muutoin jäljellä tai sen tuntumassa melkein osuuden loppuun saakka. 1. kulma lähdetään oikaisemaan sorkanjälkien siivittämänä, 2. osuuden yli pitkälle, mutta 1.makaukselle palaten ja merkaten. 2. osuudelle ja samojen sorkkien perään, 1. hukka. Uusi alku ja pian määrätietoinen poistuminen sorkkauran perään, 2. hukka. Uusi alku ja loppuosuus kaarrellen 2. kulmalle. 2. makaus merkaten, kulma hyvin. 3. osuus vain parilla tarkistuskaarteella. Tänään pisteisiin vaikuttaa 1. kulma, kaksi hukkaa ja tarkastelut. Reipas jäljestäjä, jota sorkanjäljet viekoittelivat. Lisää kokemusta, niin tulokset varmasti paranee.

 

 

VOI-koirat

karkeakarvainen mäyräkoira, narttu, s. 18.8.2011 Rek. no FI50242/11
Zoomin Punk RockerVOI 0
Annika Alanen  

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Annika Alanen

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna verkkaiseen jäljestykseen maa- ja ilmavainua käyttäen. 1. ja 2. osuus mennään jäljellä edestakas tarkistellen ja pyörähdellen. 1. makaus ohi, 1. kulma taustan tarkistuksella. 2. makaus merkaten, 2. kulma, jolla katko, teettää runsaasti töitä lähes hukan rajalle asti. 3. osuudella koiran työskentely paranee ja vauhti myös, mutta 1. ja 2. osuuden hitaus aiheuttaa sen, että aika tulee täyteen 3. osuuden puolivälissä ja tuomari keskeyttää kokeen. Tänään ei luotto omaan osaamiseen riittänyt, mutta 3. osuus osoitti koiran olevan osaava jäljestäjä.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, uros, s. 6.8.2010 Rek. no FI50929/10
Tringa's A CapellaVOI 0
Maarit ja Kai Nybonn  

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Kai Nybonn

Koiralle osoitetaan alkumakaus, josta ohjattuna pääosin ilmavainuiseen jäljestykseen. 1. osuus mennään tuulen vaikutuksesta jäljen sivussa, makaus ohitetaan. 1. kulma, jolla katko, sivusta veretyksen loppuun, josta laajalla kaarteella uudelle osuudelle. 2. osuus jälkitarkkaa makaukselle, joka merkataan. Pian makauksen jälkeen riistanjäljet vievät koiran kauas jäljeltä - 1. hukka. Uusi alku. 2. kulma, josta lähdetään rengastamaan laajalti, uusi osuus ei vain löydy - 2. hukka. Uusi alku. 3. osuus jälkitarkasti, makaus merkaten. 3. kulma tarkasti. Heti kulman jälkeen alkaa laajat kaartelut, 4. makaus ohi. 4. osuuden puolivälissä tulee aika täyteen ja tuomari keskeyttää kokeen. Osaava nuori jäljestäjä, jonka jälkiuskollisuus ja -varmuus varmasti paranee kokemuksen karttuessa.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 10.1.2010 Rek. no FI15619/10
Mehtälammen VäinöVOI 2
Mikko Urhovaara30 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Heidi Husu

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen. Alkaa reipas, hyvin jarrutettu ilmavainuinen, mutta silti tarkka jäljestys. Ensimmäisen osuuden haavakkoa esittänyt koppelo ei saa koiraa vaihtaman tehtävää. Katkokulmalla veretyksen loppuun, josta laajahkolla kaarroksella uudelle osuudelle. Toinen osuus ja kulma tarkasti. Kolmannella osuudella koira pienen tarkistuksen jälkeen pysähtyy, hämmentyy, hakee turvaa ja kieltäytyy jatkamasta ja joudutaan tuomitsemaan hukka. Loppuosuus tarkasti, kulma takalenkillä. Viimeinen osuus erinomaisesti. Kaadolle kiertäen ilmavainua hyväksi käyttäen. Hyvää jälkityötä kolmannen osuuden pelottavia hetkiä lukuun ottamatta.

 

sileäkarvainen noutaja, narttu, s. 13.3.2012 Rek. no FI26593/12
Batzi's Fade To BlackVOI 2
Leena Kähkönen30 pistettä

Tuomari: Esa Pekkarinen, ohjaaja Leena Kähkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira nuuhkaisee alkumakuuta ja alkaa hyvin jäljen päällä etenevä ilmavainuinen jäljestys. Katkokulma nopeasti rengastaen veretyksen päästä. Toinen osuus tarkasti, mutta toisella kulmalla jatkaa suoraan aina hukkaan asti. Kolmas osuus muutamalla narunmittaisella tarkistuksella, ja kulma pienellä takalenkillä. Viimeinen osuus tarkasti. Kaadolle suoraan se kiinnostaa. Makuista koira noteeraa kolme vain hidastaen ja yhden ohittaa. Pisteitä tänään hukan lisäksi vie makuiden riittämätön osoitus ja toinen kulma, mutta kokemuksen myötä myös varmuus lisääntyy.

 

parsonrusselinterrieri, uros, s. 3.9.2011 Rek. no ER11671/12
Aron Spirit Of CattauVOI 1
Riikka Partanen, Sanna Uhlbäck, Kaisa Suutari40 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Riikka Partanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakaus, josta lähdetään vauhdikkaaseen, pääosin ilmavainuiseen jäljestykseen. Jokainen osuus kuljetaan jäljellä siksakaten. Makauksista 1. ja 4. ohi, 2. merkaten ja 3. nopeasti noppaisten. 1. kulma teettää töitä aivan hukan rajaa hipoen. 2. kulma, jolla katko, selviää hakien. 3. kulma usein tarkistuspistoin. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Pisteisiin tänään vaikuttaa merkkaamattomat ja hutaisten merkatut makuut ja työläät kulmat. Iloinen, reipas jälkipari.