MEJÄ Onkamaa 31.8.

MEJÄ-kokeen tulokset
31.8.2014 Onkamaa, Hamina

Järjestäjä:Kaakon Noutajakoirayhdistys ry
Kokeen ylituomari:Mari Myllynen
Muut tuomarit:Ilkka Niemi
Kokeen vastaava toimitsija:Janne Lauhkonen
Kokeen sihteeri:Tuija Hyvärinen
Kokeen emäntä:Virve Jäntti, Satu Peräkylä
Sää:Pilvinen poutasää

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Kaakon Noutajakoirayhdistys ry. Koe pidettiin Onkamaan Erämiesten metsästysmailla, tukikohtana oli Onkamaan erämiesten metsästysmaja.
Ylituomarina oli Mari Myllynen Haminasta. Hän arvosteli koirat jäljillä VOI 7-13. Toisena tuomarina oli Ilkka Niemi Hollolasta arvostellen koirat jäljillä AVO 1-6. Ylituomari vaihtui sairastapauksen vuoksi. Vaihdosta sovittu Kymenläänin kennelpiirin kanssa.
Vastaavana koetoimitsijana oli Janne Lauhkonen, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli pääosin piilomerkatut.
Sää oli pilvipuotainen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin pakastettuja ja koe aamuksi sulatettuja hirvensorkkia. Riistahavainnot metsäkanalintuja, hirvieläinten sorkanjälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi, joka suoritettiin yhdeksän millisellä starttipistoolilla. Kokeessa ratkottiin yhdistyksen jäsenten noutajien mejämestaruudet. Avoimessa luokassa Mejäkäs-kiertopalkinnon voitti Grezagord`s Ällistyttävän Nätti tuloksella AVO1/47p. Voittajaluokassa Voitokas-kiertopalkinnon voitti Sniffens Syysaurinko tuloksella VOI1/46p.
Koe päättyi kello19.15

 

AVO-koirat

Novascotiannoutaja, narttu, s. 17.9.2009Rek. no FI54349/09
Nitric Double Jump TroubleAVO 2
Hannola Katri35 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Katri Hannola

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Juju nuuhkii alkumakauksen ja lähtee määrätietoisesti jäljelle. Edetään maavainulla jarrutettuna sopivan reipasta vauhtia. Ensimmäisellä osuudella Juju kaartaa jäljen sivuun,mutta pysähtyy ja vilkaisee ohjaajaan. Oikealla sekunnin murto-osalla tullut kehoitus auttaa ja Juju palaa heti määrätietoisesti jäljelle. Toisella osuudella Juju ottaa ilmavainua ja tekee sik-sak kuvion, kehoitus auttaa jatkamaan jälkeä pitkin. Muutoin edetään kaikki osuudet varmasti jopa tarkasti jäljellä. Ensimmäisellä kulmalla makaus ylitetään ja jatketaan suoraan yli. Kehoitus ei auta, edetään kauas ja tuomitaan hukka. Toinen kulma tarkasti. Tämäkin makaus ylitetään merkkaamatta. Kaadon hajun Juju ottaa ilmavainulla jo kaukaa, tulee sille suoraan ja se kiinnostaa.

 

Novascotiannoutaja, narttu, s. 11.9.2013Rek. no FI50632/13
Tollerbay Storm ChasingAVO 2
Kallström Susanna35 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Susanna Kallström

   Jäljestämishalukkuus(6)3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Raita nuuhkii alkumakauksen, sitten ohjatusti jäljelle. Edetään maavainuisesti jarrutettuna sopivan reipasta vauhtia melko tarkasti jäljellä. Ensimmäisen osuuden lopussa Raita pysähtyy kaksikin kertaa syömään jäljellä tuoreita hirven jätöksiä. Molemmilla kerroilla kehoitus auttaa jatkamaan. Teeri lentää yli jäljen,mutta se ei haittaa jäljestystä. Ensimmäinen kulma tarkasti, makaus vain nuuhkaistaan hidastaen. Toisen osuuden alussa lintu lähtee jäljen vierestä,ohjaaja kieltää, Raita ryntää, liina tarttuu puuhun ja tulee nykäys. Sitten jäljestys jatkuu. Puun aiheuttaman nykäyksen vuoksi pisteitä pitää hieman vähentää. Toinen makaus merkataan hyvin,kulma tarkasti. Kolmannella osuudella haistellaan riistan jälkiä jäljen molemmin puolin,mutta edetään aivan jäljen vieressä,kunnes aivan lähellä kaatoa poistutaan jäljeltä kauemmas. Ollaan riistapolulla, joka kiinnostaa liikaa,hukka. Palautuksen jälkeen tullaan kaadolle, se kiinnostaa ja Raita jää siihen.

 

Novascotiannoutaja, narttu, s. 4.9.2013Rek. no FI48632/13
Grezagord's Buonanotte PaulaAVO 2
Joukainen Johanna37 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Johanna Joukainen

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Nuuhkittuaan alkumakauksen Rilla lähtee määrätietoisesti jäljelle.. Ensimmäinen osuus huonokulkuista risukkoa,mutta hyvin Rilla etenee. Loppupuolella ojanylityksessä kanto vähän tökkää,hyvä että maasto paranee sen jälkeen. Ensimmäiselle kulmalle ulkokautta. Sen jälkeen sorkanjäljet alkavat kiinnostaa. Rilla istuu ja ottaa aukolta ilmavainua, kehoituksella lähdetään liikkeelle,mutta ylitetään jälki ja seurataan sorkanjälkiä. Palataan jäljelle,mutta ylitetään se ja mennään aukolle, tuomitaan hukka. Palautuksen jälkeen edetään maavainulla, edetään jäljellä tai aivan sen vieressä. Vaikuttaa siltä,että mennään jäljellä,mutta tutkitaan samalla riistan hajuja. Toisella kulmalla aivan pieni oikaisu ja vielä pienempi taustan tarkistus. Molemmat makaukset merkataan selkeästi. Rilla jää nuuhkimaan kaatoa.

 

Labradorinnoutaja, narttu, s. 25.8.2011Rek. no FI51847/11
Siikakosken Amazing IndeedAVO 2
Bly Tuula38 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Tuula Bly

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Aada nuuhkii alkamauksen ja lähtee innokkaasti ensin väärään suuntaan,mutta ohjaaja osoittaa jäljen jota Aada alkaa seurata. Pian lähdetään tutkimaan jäljen sivustaa ollaan hetki paluujäljelläkin,mutta jäljestys jatkuu itsenäisesti. Alkaa sopivavauhtinen jäljestys. Neljä kertaa Aada tutkii hetken hajuja jäljen sivuilta. Viimeisellä kerralla Aada pysähtyy ja katsoo ohjaajaa pitkään kysyvästi, siitä jatketaan kehoituksella. Ensimmäisellä kulmalla iso oikaisu, makaus siis jää merkkaamatta. Toinen makaus merkataan hyvin, sitten pieni taustan tarkistus kaarroksella seuraavalle osuudelle. Aada Jää kaadolle.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 16.5.2011Rek. no FI35231/11
Loresho AtlasAVO 1
Turku Heikki46 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Heikki Turku

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Artulle osoitetaan alkamakaus, se nuuhkaistaan. Sitten määrätietoisesti vetäen jäljelle. Edetään ohjaajan jarruttamana reipasta vauhtia maavainuisesti enimmäkseen hyvin tarkasti jäljellä. Toisella osuudella tehdään laajahko kaarros jäljen sivuun ja kolmannella osuudella edetään ajoittain vähän jäljen sivussa, mutta se ei haittaa, kun edetään jäljen suuntaisesti tasaista vauhtia. Ensimmäisellä kulmalla pitkähkö pisto sivulle. Toinen kulma jäljen mukaisesti. Ensimmäinen makaus merkataan pysähtymällä, toinen vain hidastaen ja nuuhkaisten. Arttu jää kaadolle ja tuo sen sitten tuomarille.

 

Novascotiannoutaja, narttu, s. 16.6.2012Rek. no FI39062/12
Grezagord's Ällistyttävän NättiAVO 1
Takkunen Pia47 pistettä

Tuomari: Ilkka Niemi, ohjaaja Maarit Simola

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Mimmi nuuhkii alkumakauksen, sitten määrätietoinen lähtö. Edetään ohjaajan lievästi jarruttaen sopivan reipasta vauhtia. Käytössä on sekä maa- että ilmavainu. Tehdään jäljen päällä pientä sik-sak kuviota kaikki osuudet aivan veriuran tuntumassa. Ensimmäinen kulma jäljen mukaisesti. Toisella kulmalla edetään suoraan yli melko kauas, siellä Mimmi pyshtyy ja päättää palata oma-aloitteisesti jäljelle ja tullaan määrätietoisesti seuraavalle osuudelle. Molemmat makaukset merkataan selkeästi. Mimmi jää kaadolle, joka kiinnostaa.

 

 

VOI-koirat

Novascotiannoutaja, uros, s. 11.12.2011Rek. no FI14336/12
Middle Island's Baron BalefireVOI 3
Saimanen Eija29 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Eija Saimanen

   Jäljestämishalukkuus(6)3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)3 pistettä

Koira tutkii lähtömakauksen josta ohjattuna pääosin maavainuiseen sopivavauhtiseen jäljestykseen. Ensimmäisellä osuudella koira lähtee määrätietoisesti sorkkauran perään, josta oikea-aikainen kehoitus saa palaamaan takaisin jäljelle viime hetkellä. Tällä reissulla ohitetaan ensimmäinen makaus. Muutoin jälkitarkkaa. Ensimmäinen kulma, jolla katko veretyksen loppuun ja helposti sen selvittäen. Toinen osuus jälkitarkasti toiselle makaukselle, jonka merkkaa. Makauksen jälkeen tarkistuskaarros ja loppuosuus taas jälkitarkkaa. Toinen kulma laajahkolla lenkillä. Kolmas osuus jälkitarkkaa kolmannelle makaukselle, jonka merkkaa hyvin. Makauksen jälkeen tarkistuskaarros. Loppuosuus jälkitarkkaa. Kolmas kulma yli kauas hukan rajoille lopulta kaartaen neljännelle osuudelle. Koira lähtee taas tekemään tarkistusta ja ohittaa neljännen makauksen. Osuus muuten jälkitarkkaa,kunnes ennen kaatoa ajautuu jäljen sivuun ja kauas taakse- ensimmäinen hukka. Uusi alku ja kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa yksi hukka, ohitetut kaksi makausta, lähes hukan aiheuttanut kolmas kulma ja laajat tarkistelut, josta yksi melkein vei hukkaan. Harjoittelu riistarikkaassa maastossa parantaa jälkiuskollisuutta.

 

Novascotiannoutaja, narttu, s. 11.12.2011Rek. no FI14338/12
Middle Island's Beauty BalefireVOI 2
Saimanen Iina & Riku35 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Iina Saimanen

   Jäljestämishalukkuus(6)4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna jäljelle maastoonsopivalla vauhdilla pääosin maavainua käyttäen. Kaikki osuudet mennään jälkitarkasti lukuunottamatta toisen osuuden määrätietoista poistumista, joka vie hukkaan saakka ja neljännen osuuden loppupuolen tarkistuslenkuraa. Makauksista ensimmäinen ja toinen vain vähän hidastaen tempoa. Kolmas noppaisten ja neljäs merkaten nopeasti. Ensimmäinen ja kolmas kulma erinomaisesti, toinen kulma, jolla katko helposti jäljentekijöiden jälkiin tukeutuen. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa yksi hukka,makauksien huono merkkaus ja lopun lenkura. Lupaava nuori jäljestäjä. Harjoittelulla pisteet varmasti paranevat.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 17.4.2008Rek. no FIN26404/08
Valpisa's MacarioVOI 1
Jäntti Virve & Ilkka40 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Virve Jäntti

 

Clumperinspanieli, uros, s. 4.3.2011Rek. no FI22228/11
Spice Twice Burning HeartVOI 1
Hyvärinen Tuija42 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Tuija Hyvärinen

   Jäljestämishalukkuus(6)5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)4 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna touhukkaaseen jäljestykseen maa-ja ilmavainua käyttäen sopivalla kävelyvauhdilla. Ensimmäinen osuus aaltoillen jäljen päällä ensimmäinen makaus hyvin merkaten. Ensimmäinen kulma, jolla katko, hieman sivusta ohi tehden melko pitkän piston,mutta palaten suoraan veretyksen alkuun. Toisella osuudella yksi isompi lenkitys jäljen molemmin puolin, muuten jälkitarkkaa. Toinen makaus koiranmitalla ohi. Toinen kulma pienellä takalenkillä hyvin. Kolmas osuus alkuun jäljen päällä aaltoillen. Kolmas makaus nopasti merkaten, loppuosuudella suurempia tarkastuslenkkejä. Kolmannelle kulmalle sivusta ja suoraan neljännelle osuudelle. Neljäs osuus tuulen vaikutuksesta jäljen sivussa, välillä jäljen päällä käyden. Neljäs makaus käydään noppaisemassa. Kaadolle takakautta kiertäen ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa tarkistelut ja toinen ja neljäs makaus. Lisää treeniä niin turhat tarkastelut vähenee ja pisteet paranevat.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 10.1.2010Rek. no FI15619/10
Mehtälammen VäinöVOI 1
Urhovaara Mikko43 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Heidi Husu

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koira rauhoitetaan lähtömakaukselle, josta koira sinkoaa jäljelle ohjaajan yrittäessä jarruttaa menoa. Ensimmäinen osuus mennään voimakkaan ilmavainuisesti, sinkoillen ja pyörähdellen kuitenkin kokoajan pysyen jäljenpäällä tai sen tuntumassa. Ensimmäinen makaus noppaisten, ensimmäisellä kulmalla, jolla katko veretyksen loppuun ja uudelle osuudelle jäljentekijöiden jälkiin tukeutuen. Toisella osuudella työskentely rauhoittuu ja tarkentuu ja muuttuu maavainuiseksi. Toinen makaus merkaten. Toinen kulma tarkasti. Toisen osuuden loppu ja kolmas osuus jälkitarkkaa. Kolmas makaus ohitetaan turvanmitalla. Kolmas kulma taustantarkistuksella. Neljännellä osuudella kaksi laajempaa tarkistuskaarrosta muutoin jälkitarkkaa. Neljäs makaus noppaisten. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa vaillinaiset makausten merkkaukset ja tarkistelut. Osaava jälkikoira, joka rauhoituttuaan jäljestää erinomaisesti. Vauhtia vain pois ja makuiden harjoittelua niin alkaa pisteet paranemaan.

 

Labradorinnoutaja, narttu, s. 22.7.2006Rek. no FIN40656/06
Yelmerin Sweet IndeedVOI 1
Mattila Sanna & Tapio44 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Sanna Mattila

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta lähdetään ohjattuna maa-ja ilmavainuiseen jäljestykseen maastoonsopivalla vauhdilla. Ensimmäisen osuuden alkupuolella tehdään isohkot lenkit jäljen molemmin puolin ja löydetään kolmen hirven alaleukojen luut. Ensimmäinen makaus hyvin merkaten. Ennen ensimmäistä kulmaa tarkistuskaarros, käydään jäljellä ja oikaistaan ensimmäinen kulma narunmitalla. Toinen osuus jälkitarkkaa. Toinen makaus hätäisesti noppaisten. Toinen kulma, jolla katko veretyksen loppuun ja taustalenkillä uudelle osuudelle. Kolmannen osuuden tarkistuspisto ja- lenkki jäljen molemmin puolin. Kolmas makaus hyvin merkaten. Kolmas kulma tarkasti. Neljäs osuus jälkitarkkaa. Neljäs makaus vain kuonon sivuliikkeellä. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa toinen ja neljäs makaus, oikaistu kulma ja tarkastelut. Erinomainen jälkipari.

 

Sileäkarvainen noutaja, narttu, s. 9.9.2010Rek. no FI55435/10
Sniffens SyysaurinkoVOI 1
Numminen Anu & Mikko46 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Anu Numminen

   Jäljestämishalukkuus(6)6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus(12)11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys(10)9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset(14)12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla(3)3 pistettä
   Yleisvaikutelma(5)5 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta lähdetään innokkaan vauhdikkaaseen jäljestykseen maa- ja ilmavainua käyttäen. Kaikki osuudet mennään jälkitarkasti. Makauksista merkataan ensimmäinen ja toinen, kolmas yli ja neljäs noppaisten vauhdista. Ensimmäinen kulma,jolla katko selviää helposti kaartaen ilmavainuun tukeutuen, uudelle osuudelle. Toinen kulma tarkistuspistolla hyvin. Kolmas kulma on työläs,mutta sekin selviää. Kaadolle suoraan ja se napataan suuhun ja tuodaan ohjaajalle. Pisteisiin tänään vaikuttaa kolmas ja neljäs makaus sekä työläs kolmas kulma. Erinomainen jälkityö.